Promoția YouthBuild Cluj 2016-2017

//Promoția YouthBuild Cluj 2016-2017

Promoția YouthBuild Cluj 2016-2017

Miercuri, 10 mai, am sărbătorit absolvirea a celor 26 de participanți YouthBuild Cluj, din ultimele două grupe. Tinerii înscriși, care nu aveau un loc de muncă și care nu urmau cursurile niciunei instituții de învățământ la momentul înscrierii, au dobândit o calificare profesională recunoscută pe piața muncii. Cursurile de calificare au fost completate de lecții de limba engleză; tinerii au participat de asemenea la activități nonformale prin care să deprindă abilități de relaționare și muncă în echipă, utile în orice domeniu de activitate. Ei au mai desfășurat activități în serviciul comunității și o parte dintre ei și-au obținut prin program carnetul de conducere. Participanții acestei promoții provin din Cluj-Napoca și din împrejurimi, fiind tineri care au fost nevoiți să renunțe la școală pentru a se putea susține pe ei și familiile lor.

„Acești tineri sunt muncitori, însă provin din medii defavorizate, în care e greu să ai resursele necesare pentru a-ți finaliza studiile sau să ai acces la un loc de muncă decent. Prin programul YouthBuild, le-am oferit o metodă accesibilă de a învăța o meserie și a câștiga o diplomă recunoscută de angajatori”, spune Alexandre Combes, coordonatorul programului din partea Habitat pentru Umanitate.

Din cei 26 de absolvenți ai promoției curente, 13 au dobândit o calificare în manichiură-pedichiură, 10 în frizerie și 3 au făcut școala de șoferi categoria C+CE (tir plus remorcă). Tinerii cu cele mai bune rezultate la cursuri și cu o nevoie mai mare de mobilitate au primit un bonus: oportunitatea de a face școala de șoferi pentru categoria B, ceea ce le va crește șansele de angajare. „Pentru a putea să își susțină familiile în timpul cursului, tinerii beneficiază de o bursă de participare condiționată de prezență și de un bonus lunar dacă demonstrează calități deosebite”, explică Alexandre Combes.

Printre tinerii absolvenți ai YouthBuild se numără și Eduard, un tânăr de 24 de ani, din comuna Cojocna, care a dobândit diploma de frizer.

„M-am înscris pentru că mi-a plăcut ideea de a face frizerie. Îmi place când cineva pleacă mulțumit de pe scaun, după ce l-am tuns. YouthBuild e un loc unde am primit foarte multe: de la cursuri, la incurajare și experiențe noi. Și mă bucur că am avut șansa să le trăiesc pe toate. Mai departe, vreau să exersez frizeria. O să încep cu prieteni, la salonul centrului social al parohiei din Cojocna. Și cu cine o să mai vină acolo, care o să aibă nevoie de o tunsoare. Când o să am mai multă experiență, vreau să vin să lucrez în oraș”, povestește Eduard. Pentru el și pentru colegii lui, programul YouthBuild a fost un cadru în care a primit foarte multe resurse și încurajări. „Vreau să transmit, și din partea colegilor mei din program, mulțumesc. Mulțumim pentru această oportunitate, pentru încredere, pentru că ne-ați încurajat și ne-ați tras de mânecă atunci când am avut nevoie”, încheie el.

Absolvenții au primit și un mesaj de încurajare de la echipa YouthBuild International, organizația care facilitează toate programele YouthBuild din lume, inclusiv cel din Cluj.

„Suntem mândri de toată munca și persistența pe care ați investit-o în educația voastră la YouthBuild Cluj. Răbdarea și perseverența voastră de-a lungul programului a fost răsplătită din plin și așteptăm cu nerăbdare să auzim de la voi cum vă veți folosi competențele și cunoștințele dobândite în cadrul programului pentru a vă îmbunătăți viața, comunitatea și lumea întreagă.”

YouthBuild Cluj este rezultatul colaborării între asociația Habitat pentru Umanitate și alte șase organizații care contribuie pentru a construi un program divers și incluziv, în funcție de specificul fiecăreia. Programul este dezvoltat pentru tinerii care trăiesc în condiții modeste și au nevoie de o cale spre un loc de muncă, de dezvoltarea spiritului antreprenorial, și de oportunitatea de a duce o viață care să le aducă bunăstare atât lor, cât și familiilor și celor din jur. Promoția YouthBuild 2016-2017 a fost coordonată de Habitat pentru Umanitate și realizată datorită implicării asociațiilor Thesaurus, Go Free și Magic People. YouthBuild a beneficiat de sprijinul proiectului Pata-Cluj, al fundației Autonom, al companiilor Sykes și VE Interactive, dar și al școlii de șoferi Rodna.

By | 2017-05-11T14:45:43+00:00 mai 11th, 2017|Jurnal de program|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment