Cum au ajuns membrii Centrului de Zi pentru Vârstnici nr. 1 modele pentru cursurile de formare profesională

/, Uncategorized/Cum au ajuns membrii Centrului de Zi pentru Vârstnici nr. 1 modele pentru cursurile de formare profesională

Cum au ajuns membrii Centrului de Zi pentru Vârstnici nr. 1 modele pentru cursurile de formare profesională

O componentă importantă YouthBuild Cluj este formarea profesională de care participanții au parte pe parcursul programului. Tinerii învață să fie frizeri, sau să facă manichiură-pedichiură, sau să conducă autoturisme pentru transport de mărfuri.

În cadrul cursurilor de frizerie și manichiură-pedichiură, partea cea mai importantă este ca tinerii cursanți să aibă ocazia să practice ceea ce învață teoretic. De acolo a pornit colaborarea noastră cu asociația Magic People și Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale Integrate pentru Persoane Vârstnice, nr. 1 – din dorința de a găsi modele răbdătoare cu procesul de învățare al cursanților, și care să se bucure de experiența de învățare. Din 27 martie, membrii centrului au început să vină, câte unul sau în grup, la cursurile de frizerie. Pe de-o parte, pentru a vedea cum se desfășoară cursul, dar mai ales pentru a avea parte de o tunsoare din partea cursanților.

„E necesar să înțelegem că fiecare dintre noi trebuie să ne implicăm în dezvoltarea comunității din care facem parte, pentru că așa construim un viitor mai bun pentru toți. Este exact ceea ce încercăm prin proiectele asociației Magic People. Bunicuții au venit și de această dată în ajutorul nepoților. Consider că pentru cursanți a fost un exercițiu important faptul că bunicuții au acceptat să fie modele pentru cursul de frizerie, iar aceștia au avut șansa să exerseze și să simuleze ceea ce va deveni pentru ei o zi normală de muncă și conturarea unei relații cu clienții”, povestește Dan Ciulea, vicepreședintele asociației Magic People.

Invitația noastră a ajuns și la Remus Hui, care a venit prima dată ca model la un curs de frizerie. I-a povestit coordonatoarea centrului, Mihaela Marcovici, despre ce face programul. Când a ajuns, a fost primit de Ferdinand Moldovan, unul din participanții programului YouthBuild. În zumzetul sălii de frizerie, l-am urmărit pe Ferdi în timp de se ocupa de tunsoarea domnului Hui, iar el ne-a explicat ce face.

„Domnul m-a rugat să îl iau cu numărul 3, pe părți și deasupra, să-l pierd. Și acum îi fac conturul. Pe urmă îl curăț și e gata.” În timp ce Ferdi ne trecea prin procesul lui de lucru, domnul Hui zâmbea ușor. Am profitat de atenția lui să vedem cum se simte și cum va povesti despre experiența sa prietenilor lui.

„Sunt foarte mulțumit, băiatul a lucrat foarte fin și a fost atent la ce i-am cerut. O să le povestesc colegilor că se lucrează bine, să vină și ei”, spune domnul Hui.

„Membrii Centrului de zi pentru  vârstnici nr.1 se implică cu entuziasm în toate activitățile pe care le promovăm.  Avem un Ansamblu artistic numit Armonia Seniorilor, prin care am dorit să facem cunoscute jocurile și cântecele populare, un grup de teatru, atelier de pictură, cerc literar, organizăm excursii, concursuri, mese festive. Asociația Magic People a crezut în valoarea vârstnicului și ne-a sprijinit în realizarea multor activități minunate. În același timp s-a creat și oportunitatea de a fi aproape de tinerii voluntari din cadrul asociației, împreună cu care am trăit cu bucurie momente încărcate de emoție.  Suntem fericiți de fiecare dată când putem fi aproape de tineri și implicați în comunitate,” explică Mihaela Marcovici, coordonatoarea Centrului  de zi pentru vârstnici nr.1.

„Pentru participanții YouthBuild e important să dobândească experiența de a lucra cu clienți în domeniul în care se pregătesc. De multe ori își aduc prieteni sau cunoscuți la practică, cu care sunt informali. Experiența cu membrii centrului îi va pregăti să interacționeze mai ușor cu viitorii clienți, atunci când își vor găsi un loc de muncă”, completează Alexandre Combes, coordonatorul programului YouthBuild Cluj.

La final de zi, nu am putut compara mulțumirea clienților pentru un serviciu bine livrat cu mulțumirea cursanților, care au avut parte de o zi de practică productivă. Dar ne dorim să avem parte de cât mai multe zile asemănătoare, unde există bucurie și mulțumire pentru fiecare.

Foto: Roland Váczi

By | 2017-04-07T15:57:33+00:00 aprilie 7th, 2017|Jurnal de program, Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment