A doua generație YouthBuild Cluj

/, Uncategorized/A doua generație YouthBuild Cluj

A doua generație YouthBuild Cluj

În noiembrie 2016, o nouă generație YouthBuild Cluj cu 12 participanți și-a început cursurile și activitățile. Tinerii participanți, cu vârsta până în 26 ani, nu aveau un loc de muncă și nu erau înscriși într-o formă de învățământ sau de training când le-a apărut în față oportunitatea de a se înscrie în programul YouthBuild. Unii dintre ei încercau să se obișnuiască să fie independenți, după ce au crescut în case de plasament. Alții veneau din cea mai vulnerabilă comunitate din Cluj-Napoca, fiind tineri romi care stau în locuințe improvizate sau modulare din Pata Rât, în apropierea gropii de gunoi a orașului. Niciunul din cei înscriși nu avea la dispoziție resurse să-și poată construi un viitor.

În cadrul programului YouthBuild, participanții sunt înscriși într-un program de calificare profesională (fie manichiură-pedichiură sau frizerie), participă la activități de educație nonformală, ore de engleză și acțiuni în serviciul comunității. Activitățile lor se vor încheia la finalul lunii februarie. În prima lor întâlnire din cadrul cursului, au vorbit despre așteptările și temerile lor. Au vorbit despre dorința lor de a învăța, despre teama de a face greșeli și a-i dezamăgi pe cei care și-au pus încrederea în ei.

Cum dobândești o calificare

Florin, in practica la frizerie

Florin are 25 de ani și i-a plăcut dintotdeauna frizeria. Se inspiră și primește sfaturi de la stilistul lui, iar la curs se simte mai confortabil când face practică decât atunci când învață teorie. Simte că a învățat mai multe despre ce înseamnă să tunzi din explicațiile lectorului, greșelile lui și felul în care le repară.

L-am întrebat despre primul lui client și ne-a povestit cum a încercat să tundă un prieten, înainte de începerea programului YouthBuild. A încercat să facă munca acasă la el, după ce se uitase la tutoriale online. Nu i-a ieșit cum ar fi vrut și nu a fost mulțumit de ce a făcut. După aceea, și-a cerut scuze prietenului său. Apoi i se luminează fața și ne povestește cum a tuns același prieten cu o zi înainte, la practică la curs. I-a ieșit cum a vrut, iar prietenul lui a fost mulțumit. Florin s-a simțit mândru. A realizat că a progresat și că a reușit să învețe multe. Pe măsură ce programul se apropie de încheiere, își face planuri să mai facă practică cu ajutorul prietenului lui stilist. Speră să lucreze ca frizer în viitor.

Cum construiești caractere

Ca parte a programului YouthBuild, participanții sunt implicați în sesiuni de educație nonformală. În cadrul lor, folosesc jocuri, exerciții și discuții pentru a-și dezvolta abilitățile de comunicare și de muncă în echipă, cu ajutorul unui trainer.

Ancuța, de 20 ani, își face calificarea în manichiură-pedichiură. Cursurile de educație nonformală și orele de engleză sunt singurele activități pe care le petrece cu întregul grup.

„La început mi-a fost mai greu să comunic cu ceilalți, dar trainerul are așa un mod de a ne lua și a ne explica lucrurile încât te atrage. E o chestie care ne ajută, să putem să comunicăm unii cu ceilalți despre educația noastră și despre ce vrem să facem,” povestește Ancuța despre sesiunile de training. „În unul din exerciții, am fost împărțiți în grupuri mai mici și a trebuit să construim un turn din câteva materiale. Fiecare din grup avea ideile lui. A fost tare, că turnul nostru s-a dărâmat. Când am văzut asta, ne-am dat seama că trebuie să ascultăm și părerile celorlalți. Să nu ne concentrăm doar pe ce știm și ce credem noi, pentru că nu e ok,” își încheie ea povestea.

Tinerii YouthBuild într-un exercițiu de teambuilding.

Cum îi servim pe ceilalți

Ancuța pe șantier în Cojocna

O parte însemnată a programului este serviciul în folosul comunității. Pentru această generație de participanți YouthBuild Cluj, a însemnat o vizită în Cojocna, o comună în apropierea Clujului. Acolo, sub îndrumarea parohului local, părintele Georgel Rednic, studenții au participat la construcția fundației unui centru comunitar pentru copii provenind din grupuri vulnerabile.

„La începutul lui 2016, am pornit construcția Centrului Social-Misionar pentru a ajuta copiii, tinerii și adulții romi din comunitate care își doresc mai mult de la viață. Participanții YouthBuild s-au implicat în 25 octombrie în munca de construcție pentru centrul social. Tinerii ne-au oferit sprijin și au devenit modele pentru tinerii locali, de a se implica în măsura posibilităților fiecăruia. Mărturisim că  de îndată ce vremea ne va permite, abia așteptăm să ne apucăm din nou de lucru. Iar ajutorului grupului YouthBuild în proiectul nostru a făcut o mare diferență,” povestește părintele Rednic.

Servind comunitatea, participanții au devenit mai conștienți de ajutorul pe care l-au primit la rândul lor. Povestind despre oamenii care au făcut programul posibil pentru ei, și-au exprimat recunoștința și speranța că și alții vor primi șansa de care au avut ei parte.

„Vreau să le mulțumesc pentru șansa care mi-o dau și care ne-o dau la toți, pentru că e greu să găsești persoane care fac aceste lucruri –  pot să spun că se sacrifică pentru noi. Aș vrea să vadă în noi rodul muncii lor și să fie mulțumiți,” povestește Ancuța.

În loc de concluzii

Din cei 12 participanți, 7 și-au luat examenele de calificare și au finalizat cu bine programul. Patru dintre ei provin din familii care locuiesc în comunitățile din Pata Rât. Toți își doresc un loc de muncă și să își poată susține familiile mai bine.

Florin a ales să plece în Germania la muncă, înainte să fi dat examenul de calificare în frizerie. Speră să găsească acolo lucruri mai bune decât de ce a avut parte acasă. Ancuța a luat cea mai mare notă din grupul de manichiură-pedichiură. Vrea să lucreze și să meargă la facultate.

By | 2017-03-28T10:45:12+00:00 februarie 6th, 2017|Jurnal de program, Uncategorized|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. […] Home/Jurnal de program/A treia generație YouthBuild Cluj va absolvi în aprilie Previous […]

Leave A Comment